Tetőkertek építése, tetőteraszok kalakítása

        Tetőterasz Budapesten

Tetőterasz

A budapesti tetőterasz növényesítését modern kaspókkal álmodta meg a tulajdonosa. A szürkés dézsák bézs színbe hajlanak a napsugarak hatására. Először mikor megláttam a Holland szállítmányt, megijedtem, mert a minta sokkal világosabb volt, ami alapján rendeltük,  de a megrendelőt egyáltalán nem zavarta a színeltérés. És jobban is mutat, mert nem beleolvad, hanem a házak szürkeségét inkább kiemeli. Minden dézsa a csepegtető rendszer része.  

Tetőkert 

A tetőkert hátterében a Keleti-pályaudvar. Komplex intenzív tetőkert, melyben kiülő, csobogó, emelt növényágyás,  változatos növényzet, öntözőrendszer és nyári árnyékoló is beépítésre került. Mivel a földréteg 10 cm-volt, így többletterhelés nélkül ágyásokat emeltünk, és a teraszból kijövő földet javított állapotban használtuk fel. 

Tetőterasz 2

Teraszból kert. A teraszon a hagyományos 40x40-es kavicsos járólap volt. Irtó rondán mutatott, amitől mihamarabb megszabadultunk.  A tulajdonos maga választotta a mediterrán lapokat, amihez színében hasonló, wpc-ből készült ültető ágyásokat építettünk. Ezeket örökzöld cserjékkel, lugasra futtatott Lonccal és Vöröslevelű tűzesővel társítottuk, éjszakai világítás kíséretében. A tetőteraszon kis csobogó csörgedezik és korláton ízlésesen telepített évelők futnak végig.

Tetőkert 2

A keleties hangulatú, sok fűfélével, fenyővel, varjúhájfélékkel ültetett tetőkert jól bírja a nyári forróságot. A föld vastagsága szintén 10 cm-volt amit "sziget, félsziget" jelleggel a föld átkupacolásával néhol kiemeltünk. A kék kavics próbálja a vizet imitálni, felette sosem használt pallók futnak át. A tetőkert éjszakai világítással és csepegtető rendszerrel is el van látva. 

Tetőkert 3

A tetőkertben kisebb felújítás történt. A kert szélein elhalt növények, és majdnem az egész kertben a láthatóan elöregedett műfű látványa fogadott. Mivel a kert sosincs használva, mert körülményes a hozzájutás, így csak a szemek készült. A kiemelések beton gerendákat takarnak és egyben növelik az esztétikai hatást.

Belvárosi garázs tetőkertje

Az udvar egy apartmanházban van. A kis viacolorral burkolt felületeken 4-6 tudnak kiülni, a gyerekek a játszón tölthetik idejüket, míg mások ugróiskolázhatnak a lépőköveken. A tetőkert közepes teherbírású, 15-20 cm földréteggel.