Kényelmes kerti lépcsők, hogy könnyebb legyen a járás

Kerti lépcső ötletek

Sok kertben jelentős szintkülönbségek vannak és ez megköveteli a lépcsők kialakítását. Nincs olyan rézsű, ahol nem lehet lépcsőt építeni. Néhány pihenővel, 15-17 centiméteres lépésfokokkal kényelmes és arányos lépcső készíthető. Kész tömbkövekkel, változatos terméskövekkel, fa gerendákkal és rönkökkel, viakolorral, bordázott teraszdeszkával mind-mind dolgozhatunk.

A kerti lépcső építése egy remek projekt a kert élvezetéhez. Lehetővé teszi a könnyebb hozzáférést a kert különböző szintjeihez, illetve megkönnyíti a növényápolást és a sziklakert karbantartását is. Az építés folyamata nem túl bonyolult, de néhány alapos tervezést és szervezést igényel.

Először is, meg kell határozni a lépcső helyét és irányát. Fontos figyelembe venni a természetes fényforrásokat, a növényzetet és az épített tereket is. A lépcsőnek úgy kell elhelyezkednie, hogy  ne legyen veszélyes a használata.

Miután megvan a lépcső helye, meg kell tervezni a lépcső szerkezetét. A legtöbb kerti lépcső fából készül, de más anyagokat is használhatunk, például betont, követ vagy acélt. Az anyag kiválasztásánál fontos figyelembe venni a környezeti hatásokat, például az időjárási viszonyokat és a nedvességet.

Az építés előtt meg kell határozni a lépcső méreteit és a lépcsőfokok számát. Az optimális méret az emberi lépték alapján van meghatározva, így biztosítva a kényelmes és biztonságos használatot. A lépcsőfokok számának meghatározásánál figyelembe kell venni a lépcső magasságát és a lépcsőfokok magasságát is.

Az építés előtt be kell fejezni a tervezést és a szervezést, beleértve a szükséges anyagok beszerzését is.