Öntözőrendszert a kertembe?

Lehet, most azon gondolkozol hogy szeretnél öntözőrendszert telepíteni a kertedbe. A legjobb helyen jársz, mert a továbbiakban megmutatom neked, hogy mi alapján tudod a legjobb döntést meghozni, hogy számodra az a legtöbb hasznot hozza.

A kert csak akkor ad, ha az pompázik és nem hanyatlik

Egészségesen növények folyamatos vízutánpótlással tudnak fejlődni. Ezt mindenki tudja, mégis sokszor megelégszünk a túlélő üzemmóddal, a minimális szinten tartással, hogy épphogy csak jó legyen. Sokszor magunkkal is ugyanígy bánunk. A nagy kapkodásban, hogy mindenre és mindenkire jusson időnk. A kerti öntözéssel is ugyanez a helyzet.

Imádok kézzel locsolni

Attól függetlenül, hogy tudod minden rendszerűen meg van öntözve a kertedben, még nem zárja ki azt hogy slaggal is kiélhesd magad. Gondolsz egyet és lekapcsolod a vezérlőt pár napra. Vagy csak egy zónát kapcsolsz ki, mondjuk a növényágyásokat. Vagy az öntözőrendszered csak túlélő üzemmódra kapcsolod és mikor kedved van öntözni nem a kiszáradás ellen küzdesz, hanem már csak egy apró löketet adsz a pompázáshoz.

Nagyon fel lesz túrva a kertem mikor az öntözőrendszert telepítitek?

Igenis meg nem is. 2 napra 10 cm széles árkok, esetleges burkolat bontások látványa az amire számíthatsz. Amire utána az csak öröm.

Mekkora az öntözőrendszer fenntartási költsége?

Nagyon minimális. Mi például nem szoktunk ott lenni a tavaszi indításkor, mert teljesen szükségtelen. Jellemzően minden kerttulajdonos szereti évközben is maga indítgatni, nézegetni mi hogy szór,  és ha valamit nem találsz rendben, ez esetben kellhet segítség.

A tél előtti víztelenítés nem szakmunka. Bárki megtanulhatja főleg hogy a kertes házak lakóinak jelentős részé rendelkezik kompresszorral. Ezt mi mindig megmutatjuk, illetve szívesen megcsináljuk aki nem meri bevállalni.

Alkatrész meghibásodások

Inkább a szennyezett kútvíz okozhat problémát, hálózati víz esetében 10 éven felüli öntözőrendszerek is hibátlanul működnek. De ez nem zárja ki hogy kút esetében, ne lehetne minimum 10 évre szóló megbízható rendszert üzemeltetni. Itt csak a szűrő fajtáját kell jól megválasztani és annak rendszeresebb tisztítását kell elvégezni. Rossz típusú, esetleg átszakadt szűrű a mágnesszelepeknél lerakódás formájában rendellenességet, ezáltal szivárgást okozhat a szórófejeknél. A fúvókáknál 5 év után esetleg egy-egy darabot lehet cserélni kell, de rotoros szórófejek szórásképei több év távlatában sem változnak. Tapasztalatból tudjuk hogy ezek a rendszerek hosszútávon jól működnek, így 48 hónap garanciát vállalunk! Ettől függetlenül, időszakos karbantartást igényelhet a rendszer 2-3 évenként.