Függőhíd a kertben

2023.02.11

A függőhidak folyó, patak vagy völgy felett helyezkednek el, részei a tartószerkezet, a függőszálak, a járófelület, valamint korlát. A híd tartószerkezete jellemzően acél és a tartókábelek a hídfőkön át a földre vagy a partra vezetnek. A feszített inox sodronyon deszkaborítás van. A függőhidak építésének folyamata eltérő lehet a híd méretétől, tervezett használatától és a helyszíntől függően. Alapos tervezés adja a híd végleges méretét, formáját, anyagait és tartószerkezetét. A helyszínválasztásnál figyelembe vesszük a tervezett használatot, a környező terepet és az építési körülményeket. A tartószerkezetet a műhelyi szerelést követően a helyszínen kerül bebetonozásra. Az inox sodronyokat a hídfőkön keresztül a tartószerkezethez kötjük, majd a járófelület deszka burkolatot kap. Az inox sodronyok nagyon tartósak és ellenállnak a korróziónak, így hosszú élettartamú és biztonságos hídhasználatot tesznek lehetővé. Az inox anyagok gyakran használatosak olyan helyszíneken, ahol magas környezeti igényeknek kell megfelelni, akár tengeri és igen sós területeken is.  A végszerelésekhez tartozik a korlát szerelése és annak hálózása szükség esetén. 

A híd építése után teszteljük és ellenőrizzük hogy biztonságos legyen a használat.

A függőhíd üzembe helyezése után folyamatosan karbantartások közé tartozik az ellenőrizés, hogy biztosítva legyen a hosszú élettartamú és biztonságos használat. Az ellenőrzés szemrevételezés, a rögzítőcsavarok felülvizsgálata, valamint a padlózat állapotának ellenőrzésére is ki kell hogy terjedjen.

Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy a függőhidak építése nagyon precíz munkát igényel, és fontos, hogy a megfelelő szaktudással rendelkező szakemberek végezzék el. Az építőknek figyelembe kell venniük a környezeti tényezőket, és gondoskodniuk kell a híd stabilitásáról és biztonságáról.